06 25033390 post@johannakroon.nl
Selecteer een pagina

Boekje Survivalgids voor ambtenaren

 

Hoe overleef je de bureaucratie als je er middenin zit?

Het ministerie van VWS heeft een hardnekkig probleem: de ambtelijke neiging om alles dicht te willen regelen leidt tot een stroperig en soms onmogelijk werkklimaat. 

En ja, dan kun je als ministerie wel weer een alomvattend verandertraject gaan uitrollen, of een dik rapport gaan schrijven over de noodzaak van een cultuuromslag, maar of dat nou gaat helpen? Liever wilde het ministerie iets maken waarmee iedere ambtenaar zelf aan de slag kan. Niet aansturen dus maar aanmoedigen, niet voorschrijven maar de ruimte laten zien.

Het ministerie vraagt of ik daarbij kan helpen.

Al pratende over hoe we dit zouden kunnen aanpakken komt op tafel dat er ook op dit ministerie ambtenaren rondlopen die het anders doen. Voor de typisch bureaucratische problemen waar zoveel van hun collega’s op stuklopen, hebben deze mensen hun eigen oplossingen gevonden – soms puur door vindingrijkheid, soms door de dreun van een burnout. En niet alleen krijgen deze ambtenaren dingen voor elkaar die niemand anders lukken, ze lijken nog meer plezier in het werk te hebben ook.

Ik heb deze ambtenaren hun geheimen mogen ontfutselen en er een boekje op zakformaat over gemaakt, de Survivalgids voor de @ndere ambtenaar. Het ministerie zorgde voor een lekkere vormgeving, waardoor het een echt hebbedingetje werd. Dat is eigenlijk alles wat we gedaan hebben.

CITAAT UIT HET BOEKJE

Een @ndere ambtenaar werkt voor zijn land, niet voor zijn baas.

Maar nu de reacties.

De reactie van veel ambtenaren was een soort opluchting: mensen zien dat er iets mogelijk is wat ze in hun hart al heel lang willen, maar waarvan ze niet wisten dat het mocht, of ze zagen niet hoe.

De projectleider kreeg al snel een mailtje uit Zwolle: ‘In Zwolle zijn we super-enthousiast over het boekje @ndere ambtenaar. Ik heb toen 10 exemplaren besteld. Is het mogelijk dat elke medewerker een exemplaar kan krijgen? Er werken hier 60 mensen…’

Een pdf van dit boekje kun je inzien door hieronder op het omslag te klikken. Je kunt de pdf daar ook downloaden.

Even sparren?

Wil je van gedachten wisselen over hoe ik je zou kunnen helpen? Bel dan met Johanna Kroon, 06-25033390 of mail naar post@johannakroon.nl.

Op de hoogte blijven?

Geef je dan op voor de mailinglijst. Je ontvangt dan het eerste hoofdstuk van mijn boek Wat hebben ze nu weer bedacht?! Plus elke paar weken tips, inspiratie en voorbeelden.

dit veld niet invullen s.v.p.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld