Wat is storytelling en wat kun je ermee? (een heel verhaal...)

Misschien heb je vroeger wel eens, tijdens een verregende zomerdag, in een tent gelegen met een Donald Duck vakantieboek. Daar zat dan vaak zo'n pagina in waarop niets anders te zien was dan een warboel van punten en streepjes en getalletjes. Alle informatie was dus aanwezig en toch snapte je er niets van. Maar als je dan een balpen pakte en je ging van nummertje 1 naar nummertje 2 en zo verder de hele pagina over, voilà, dan stond daar opeens Goofy of Dagobert Duck!

Wat die balpen voor elkaar kreeg in dat vakantieboek, dat kan een verhaal doen bij het overbrengen van informatie of ideeën: de samenhang laten zien. Daardoor wordt alles beter begrepen, beter onthouden en vaker doorverteld. En misschien nog wel het belangrijkste: een goed verhaal overtuigt.   

Op deze website zijn daar allerlei voorbeelden van te vinden, en als je zin hebt om zomaar een paar gezellige stukjes te lezen dan heb ik wel een paar aanbevelingen: 

SITUATIE: Een belangrijke afdeling van een grote technische organisatie wordt door de rest van de organisatie niet echt gezien en daardoor kunnen ze hun werk niet goed doen: ze missen de aansluiting.

VERHAALOPLOSSING: Ga mee naar de wereld van het aftakzadel met koppelstuk en lees hier de openingsscène van een verhaal over een supergeheim laboratorium waar de lezer bij wijze van hoge uitzondering een kijkje mag nemen. 

----

SITUATIE: DE Werkvloer Centraal is een sympathieke kleine club die zich ten doel stelt de zorg te verbeteren zonder dat het noemenswaardig meer kost. En het werken in de zorg moet er nog beter van worden ook. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, dus hoe breng je dat gedachtengoed over?

VERHAALOPLOSSING: Lees hier het huiveringwekkende begin van een miniboekje over Zuster Lidwien. Wil je weten hoe het verder gaat, mail me dan voor een pdf van het hele boekje.  

----

SITUATIE: Hoe laat je mensen kennis maken met een krankzinnig ingewikkeld en miljarden kostend technisch procedé?

VERHAALOPLOSSING: Door het in te steken vanuit een voorwerp dat juist klein is en schijnbaar onbetekenend, zie de toekomst van het plastic tasje