06 25033390 post@johannakroon.nl
Selecteer een pagina

Podcasten voor organisaties

In de Coronatijd heb ik podcasten geleerd en ben een podcastserie gestart genaamd Camino NL. Ik praat daarin met mensen die de Camino de Santiago hebben gelopen, de eeuwenoude pelgrimsroute die door heel Europa loopt.

Camino NL wordt goed beluisterd: binnen 2 jaar na de lancering waren er al  meer dan 90.000 downloads. In de rangorde van best beluisterde podcasts ter wereld staat Camino NL daarmee tot mijn verbazing in de bovenste 5%…  

Hoe is het mogelijk dat een door een beginner gemaakte podcast zo snel bovenin kan staan?

Uit onderzoek naar de succesfactoren van podcasts blijkt het volgende:
– populair zijn vooral podcasts die spontane gesprekken bieden
– hoe meer herkenning, hoe meer luisteraars
– door de lage kosten valt er ook voor een kleine doelgroep prima een podcastserie te maken

Succes is verzekerd als je deze drie uitgangspunten hanteert:

  • Zorg dat de podcast persoonlijke verhalen biedt. Kies dus niet voor een soort actualiteitenprogramma met standpunten, discussies, uitleg, abstracte vergezichten etc. En als de verhalen niet alleen interessant zijn voor medewerkers maar ook voor de klanten of doelgroep van de organisatie, des te beter.
  • Kies voor 1 op 1 gesprekken: een vaste interviewer met steeds een andere gast. Medewerkers zijn de meest voor de hand liggende gasten, maar misschien is het ook interessant om af en toe iemand uit je doelgroep uit te nodigen.
  • De gast moet vrijuit kunnen spreken.

Momenteel werk ik aan een podcast voor een organisatie in de verpleeghuiszorg. In elke aflevering komt een medewerker aan het woord die vertelt over een bijzonder moment met een bewoner. De podcast is bedoeld voor medewerkers en voor de buitenwereld. De ene aflevering duurt 6 minuten, de andere 20. Ook dat is een enorm voordeel van podcasten: elke aflevering duurt zo lang als het verhaal interessant is.
Deze podcastserie heet Silverein verhalen uit het hart en is te vinden op Spotify, Apple podcasts en op https://verhalenuithethart.buzzsprout.com.

Als jij een idee hebt voor een podcast voor jouw organisatie, over welk onderwerp dan ook, dan zou ik graag de mogelijkheden met je willen verkennen.

Je kunt me bellen op 06-25033390 of mailen naar post@johannakroon.nl

En o ja, de podcast Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en ook via de website camino.buzzsprout.com

Even sparren?

Wil je van gedachten wisselen over hoe ik je zou kunnen helpen? Bel dan met Johanna Kroon, 06-25033390 of mail naar post@johannakroon.nl.

Op de hoogte blijven?

Geef je dan op voor de mailinglijst. Je ontvangt dan het eerste hoofdstuk van mijn boek Wat hebben ze nu weer bedacht?! Plus elke paar weken tips, inspiratie en voorbeelden.

dit veld niet invullen s.v.p.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld