Een komkommer vertelt   

Keuringsinstelling NAK Tuinbouw wilde een tekenfilm die een combinatie moest zijn van een corporate story en een toekomstbeeld.  Een kleine extra wens: zorg dat ook het onderwijs de film kan gebruiken want de sector vergrijst en er moeten jongeren geworven worden. 

Ik kreeg een rondleiding over het terrein en zag kassen vol tomatenplanten, paprikaplanten, komkommerplanten en velden vol siergewassen, jonge bomen en allerlei koolsoorten. 

Ik dacht dus al snel: zou dit verhaal te vertellen zijn vanuit het gezichtspunt van die planten? Ik belde de tekenaar om te vragen welk gewas hij het liefst zou tekenen. En hij zei:de komkommer, vanwege de gekke vorm en de mooie draden waarmee de plant zichzelf kan vastmaken. Voor de spruitjes en de andijvie hadden we interessante bijrollen. 

Nu was het de bedoeling dat de voice-over van de film ingesproken zou worden door de bestuursvoorzitter van Nak Tuinbouw, Agnes van Ardenne. Misschien ken je haar nog uit de kabinetten Balkenende. Toen was ze minister voor ontwikkelingssamenwerking. 

Maar zou Agnes van Ardenne bereid zijn een komkommer te vertolken? 

Hoe het afliep kun je zien in dit filmpje. Zet wel het geluid van je computer aan, anders hoor je de komkommer niet.

Wil je weten of een animatiefilm geschikt is voor een communicatieprobleem waar jouw organisatie mee worstelt? Doe dan snel de tekenfilm test.