Het geheime laboratorium

"Op een plek ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Arnhem heeft het electriciteitsbedrijf een geheim onderzoekslaboratorium. Er staat geen naam op het gebouw, geen bedrijfslogo siert de gevel. De locatie van het laboratorium is met zorg gekozen. Het staat aan de rand van een bos waar nooit iemand komt, zelfs geen mensen die hun hond uitlaten. Naar binnen kijken is niet mogelijk; daarvoor zitten de ramen te hoog. ’s Morgens gaan er mensen naar binnen, ’s avonds komen ze er weer uit. Verder lijkt er niets te gebeuren.

Het electriciteitsbedrijf heeft kosten noch moeite gespaard om het geheime laboratorium geheim te laten blijven. Het trafohuisjescamouflageteam is er maanden aan bezig geweest. Deze mensen zijn ware verdwijnkunstenaars, in staat het zichtbare onzichtbaar te maken. Vraag eens voor de grap aan een willekeurige Nederlander hoeveel transformatorhuisjes hij denkt dat er in ons land staan opgesteld. Hij zal zeggen: paar duizend? In werkelijkheid staan er in Nederland meer dan honderdtwintig duizend van dergelijke huisjes! De mensen van het camouflageteam weten de trafohuisjes zo volmaakt te laten opgaan in hun omgeving dat ze nooit iemand opvallen - behalve natuurlijk de monteur die er toevallig moet zijn.

En hier, op 25 kilometer ten zuidoosten van Arnhem, is het camouflageteam erin geslaagd een compleet onderzoekslaboratorium volledig in het landschap te laten verdwijnen. Al zou je er elke dag langslopen, het gebouw zou je niet opvallen. En als het je al zou opvallen, dan zou je er geen seconde aandacht aan schenken. Nooit zou je op de gedachte komen dat er in dit gebouw, dat op geen enkele wijze de aandacht trekt, iets interessants te beleven zou zijn.

Maar schijn bedriegt…" 

Terug naar pagina Storytelling