Voorbeelden van succesvolle veranderverhalen 

Rijkswaterstaat en de Nederlandse aannemers moeten anders gaan samenwerken: beter communiceren, minder wantrouwen, minder faalkosten. Hoe dat er in de praktijk uit kan zien is te zien in de animatiefilm Er was eens... een spoorbrug bij Muiderberg. 

In de gemeente Zoetermeer wonen nogal wat mensen met problematische schulden. Een van de belangrijkste redenen waarom die mensen met geldproblemen niet of veel te laat ingrijpen is schaamte. In de animatiefilm Kopje koffie deurwaarder? vertelt een ervaringsdeskundige uit Zoetermeer hoe je uit de schulden kunt komen en blijven, en waarom schaamte helemaal niet nodig is. 

 
De Waterschappen zijn een typisch Nederlands fenomeen met een eeuwenoude geschiedenis. Maar ook de waterschappen kunnen profiteren van nieuwe ontwikkelingen zoals geolocatie en big data. Hoe breng je dit over aan een groep mensen die Nederland al sinds de vroege middeleeuwen droog weten te houden zonder al die moderne hulpmiddelen?   
 
 
 
 In de Gemeente Schiedam willen ze de ivoren toren van het gemeentehuis uit en de problemen van de stad meer met dan voor  de Schiedammers gaan oplossen. Daar mocht ik een verhaal over schrijven. We verzonnen een hoofdpersoon die op zoek gaat naar de mysterieuze stip op de horizon. 
 
Voor Transavia maakte ik een handzaam boekje over hun plannen om weer winstgevend te worden. Het eerste hoofdstuk van dit boekje kun je aanvragen via johanna@veranderverhaal.nl. 
 
De hele rijksoverheid siddert bij het horen van de naam ADR, de auditdienst Rijk die controleert of het rijk zich wel aan alle regels houdt die het zelf heeft uitgevaardigd. Deze film laat zien hoe de ministeries meer kunnen hebben aan een dienst waar ze nu vaak alleen maar bang voor zijn. 
 
Voor het Ministerie van VWS maakte ik een klein gidsje waarin ambtenaren kunnen lezen hoe zij zich zelf kunnen bevrijden van de bureaucratie, want ook ambtenaren zelf hebben daar last van. Het is al sinds de publicatie het meest aangevraagde boekje uit mijn pdf-assortiment. Lees hier hoe we het maken van dat boekje hebben aangepakt en mail naar johanna@veranderverhaal.nl als je een pdf van het boekje wilt. 

 

Datzelfde Ministerie van VWS was bezig met het opzetten van een systeem voor digitaal documentbeheer. Het was de tweede poging - de eerste was mislukt. Er was dan ook nogal wat scepsis onder de VWS-ambtenaren over het project. Ik maakte voor het ministerie  een verhaal overMarjolein, een ambtenaar die bij de vorige poging om digitaal documentbeheer te introduceren getraumatiseerd was geraakt en zich nu op slinkse wijze aan alles probeerde te onttrekken.. Een pdf kun je aanvragen via johanna@veranderverhaal.nl

De Provincie Zuid-Holland ging aan de slag met procesmanagement, een variant op het bekende verbeterconcept Lean. Ze wilden er een handzaam boekje over. Hoe we dat aangepakt hebben kun je hier lezen, en via johanna@veranderverhaal.nl kun je een pdf aanvragen van het desbetreffende boekje getiteld Harder werken verboden. 

 

Tijdens de kredietcrisis bedacht de gemeente Den Haag een vernieuwende manier om zelfbouwkavels en klushuizen in leegstaande gebouwen uit te geven. De crisis is inmiddels voorbij, zeker in het vastgoed, maar het fenomeen zelfbouw gaat niet meer weg. In dit filmpje kun je zien hoe de Haagse klushuizensystematiek - wat mij betreft de slimste die ooit is bedacht - eruit ziet. 

Hogeschool Avans had een meerjarenbeleidsplan geschreven en wilde dat dat verder zou komen dan de directievertrekken. Met deze animatiefilm bereikten ze inmiddels meer dan 30.000 mensen - zelfs studenten uit China bleken de film gezien te hebben. 

Woningcorporatie Tiwos liet deze animatiefilm maken over heden, verleden en toekomst van de sociale woningbouw, ingestoken vanuit de idealen waaruit men ooit begonnen is. 

Een slim clubje uit Zwolle bedacht een oplossing voor een bepaalde groep chronisch zieken en gehandicapten die door een wetswijziging behoorlijk in de problemen zouden komen. Hier presenteren ze hun oplossing aan de gemeentes, die de sleutel in handen hadden. 

 

En tot slot: als je je hier linksonderaan inschrijft dan ontvang je:

1. het eerste hoofdstuk van mijn boek Wat hebben ze nú weer bedacht? Hoe één principe het verschil maakt bij een verandertraject.

2. in snel tempo een aantal eerder verschenen afleveringen van mijn tips over verandercommunicatie, zodat je je snel kunt inlezen in het onderwerp.

3. Elke 2 maanden nieuwe adviezen, inspiratie, ideeën en voorbeelden.

Ik zal je adres niet aan derden doorgeven en je kunt je altijd weer eenvoudig afmelden.