Doornroosje aan de Schie

In Schiedam is, net als in zo ongeveer alle andere Nederlandse gemeentes, een grote verandering aan de gang. De verhouding met de burger is aan het veranderen, en die met de rijksoverheid ook. De grote beweging is dat de afstand tussen het bestuur en de bestuurden kleiner moet worden. Nu horen we dat natuurlijk al jaren, maar de rijksoverheid heeft de daad bij het woord gevoegd en grote taken overgeheveld naar de gemeenten - een enorme ingreep!

Volgens sommigen past die overheveling in een grotere beweging: van gecentraliseerde en grootschalige oplossingen gaan we naar lokale en kleinschalige oplossingen. Voor gemeentes is er dus een wereld te winnen, maar je begrijpt: makkelijk is het niet! 

In deze animatiefilm vertelt de Schiedamse gemeentesecretaris over het hoe en waarom  van de verandering. De film werd in twee versies uitgebracht: een hier te bekijken publieksversie, vooral bedoeld voor burgers en partijen waar de gemeente mee samenwerkt, en dezelfde film met een inzetstuk, die gebruikt werd op de werkvloer maar die ook interessant is voor ambtenaren van andere gemeentes. 

Zet wel het geluid van je computer aan, anders hoor je niets. 

Wil je weten of een animatiefilm geschikt is voor een communicatieprobleem waar jouw organisatie mee worstelt? Doe dan deze test.